Spannende overnachting in een Soviet gevangeniscel

In Ervaar, Europa, Letland, Ontdek, Overnachten, Trips & Tours by LeenLeave a Comment

Op de badassschaal scoort deze spannende overnachting megahoog. Onderschrevene overleefde de overnachting, dus waarom jij niet? Natuurlijk scheet dit alleen-reizende meisje alle kleuren van de regenboog toen ze aanklopte aan de gevangenispoort met haar grote backpack. Maar what doesn’t kill you makes you stronger.

Karosta gevangenisKarosta, voormalig Soviet gevangenis

De gevangenis vinden is al een hele onderneming. In Liepāja neem je een lokale bus en die neem je tot de laatste halte. De buschauffeur zal je schofferen en knikt op de vraagt waar “Karosta prison?” ligt. Letse buschauffeurs liggen niet wakker van klantvriendelijkheid. Je meldt je aan in een kantoortje waar de hele Allo Allo cast je opwacht. Uiteraard in uniform. Een blonde Helga-figuur biedt je aan om jouw rugzak in het kantoortje te zetten en vraagt je of je al hebt gegeten. De kleine bar met broodjes (ha-ha) sluit over een halfuur. Dadelijk begint de rondleiding, maar ze laten eerst nog enkele vrijgezellen hun routine afwerken op de binnenplaats.

Spannende overnachting in Karosta gevangenisSpannende overnachting in gevangeniscel met bloemenvaasje

Je kunt opteren voor een full experience als je je op voorhand inschrijft. Zo krijg je er gratis luidruchtige vernederingen bij en beleef je hoe de militaire gevangenen werden behandeld. Ook worden er dus vrijgezellenfeesten georganiseerd. Maar wij hebben enkel een overnachting geboekt. In een kamertje met bed, een matras en zowaar een tafeltje met een stoeltje!

De rondleiding krijg je van een kleine, dikke, wandelende encyclopedie. De voormalige geschiedenisleraar neemt je mee langs de cellen, het museumpje en de kantoren. Hij zal je vertellen dat in de cellen de gevangenen per 20 samenhokten. Zonder WC. Zonder daglicht.

’s Morgens krijg je de vraag of je gedroomd hebt. Want weinig mensen dromen in deze gevangenis. Ik alleszinds niet. Het was ook akelig stil en ik was blij dat mijn opzichter de deur niet sloot, zo kon ik ’s nachts naar de WC’s wandelen. In een verlaten gevangenis.

Zo, ik laat mijn traantje nog wel ooit tatoeëren, durf jij het aan?

 

Zoek je een relaxerendere aanpak van je reis? Check onze post over een massage door de waterval in Kuldiga, Letland.

Spread the love