Chapada Diamantina National Park

In Brazilië, Sport, Zuid-Amerika by LaurensLeave a Comment

Op zoek naar de Braziliaanse wildernis trokken Leen en ik voor vijf dagen door Chapada Diamantina National Park met adembenemende uitzichten. Chapada Diamantina ligt 425 km ten westen van Salvador de Bahia. Het dankt haar naam aan de vondst van diamanten in dit gebied. Het park heeft een oppervlakte wat ongeveer gelijk is aan de omvang van België. Je kunt je dus voorstellen dat de mogelijkheden gigantisch zijn. Mede door de schatzoekers is het park bezaaid met prachtige trails.

Chapada Diamantina

Wij kiezen voor een doorsteek in het noordelijke deel van het park zodat we enkele van Chapada Diamantinas mooiste watervallen op onze route vinden. Het landschap bestaat veelal uit bergen en canyons en we bevinden ons veelal boven de 1000 meter boven zeeniveau. Wandelend door de beboste valleien komen we veel grotten tegen waardoor we ons tentje enkele nachten in de tas kunnen laten. Prima beschut tegen de regen slapen we toch onder de sterren. Omdat we op het zuidelijk halfrond zijn is de sterrenhemel voor ons compleet onherkenbaar en kunnen we veel hemellichamen ontdekken die we in Europa niet zien. Ook is een veel groter deel van de Melkweg zichtbaar, zeker in dit gebied waar we geen last hebben van lichtvervuiling.

Hippy village Vale do Capão

Wij starten onze hike in hippy village Vale do Capão. We nemen de bus van Salvador in ongeveer zes uur naar Palmeiras. In dit stadje staan de 4×4’s naast het busstation klaar om je in vijftig minuutjes naar Vale do Capão te brengen. Een bumpy ride maar ondertussen genieten we van de eerste prachtige vergezichten die Chapada Diamantina te bieden heeft. In Vale do Capão overnachten we op een van de vele campings die dit dorpje rijk is om de volgende dag vroeg van start te gaan. De buurtsuper is tot 22:00 uur open dus kunnen we mooi onze proviand voor de aankomende dagen inslaan.

Onze route door Chapada Diamantina

Er zijn vele routes die starten in Vale do Capão en maakt dit de perfecte uitvalbasis in noorden van nationale park. Samen met onze hikeapp AllTrails stippelen we een tocht langs vier grote watervallen uit welke ons naar Lençóis brengt. Het zijn maar 25 kilometers maar doordat er maar weinig hikers de meerdaagse trails wandelen is het parcours behoorlijk technisch. Grote stukken van het pad zijn na het laatste regenseizoen flink dichtgegroeid en af en toe is het dan ook goed zoeken naar de juiste weg.

Technische stukken

De klimmen zijn vaak goed stijl maar met wat hulp van elkaar een niet al te grote obstakels. Overal stromen riviertjes met vers water wat goed te drinken is. Het is nu februari en dus het droge seizoen.
Hierdoor staan de riviertjes laag en kunnen we ook grote stukken door de rivierbedding afleggen. Het is wel flink smeren tegen de muggen in deze omgeving.

Vier schitterende watervallen op de route

De eerste waterval op ons pad is de 340 meter hoge Cachoeira da Fumaça. We klimmen naar de top van de hoogste waterval van Brazilië om vanaf dit punt een werkelijk adembenemend uitzicht te hebben. De volgende dagen vervolgen we ons pad met bezoekjes aan nog 3 watervallen. Allereerst Cachoeira da Capivara wat door het droge seizoen een klein stroompje is. Een mooie bijkomstigheid is dat we in de bedding van de waterval kunnen kamperen. Vervolgens klimmen we langs Cachoeira da Palmital om als laatste twee kilometer voor Lençoís, Ribeirão do Meio aan te doen. Vooral deze laatste waterval vinden wij om verschillende redenen geweldig. Als eerste omdat het na vijf dagen van hiken een aangename verfrissing is om in één van haar natuurlijke poelen te springen. Als tweede omdat er een natuurlijke glijbaan is ontstaan door al het water wat langs de rotspartij is gesleten.

Een echte aanrader

Deze hike door Chapada Diamantina staat bij ons hoog op het lijstje van mooiste hikes. We hebben in vijf dagen een uitdagend parcours afgelegd waarbij we in verschillende prachtige landschappen verbleven. Ook de diversiteit aan flora en fauna, de overgangen van verschillende microklimaten en het feit dat we ontzettend weinig andere hikers ontmoette maakte deze één van onze favoriete. Kortom een echte aanrader voor alle adventure-liefhebbers!

Chapada DiamantinaChapada DiamantinaChapada DiamantinaChapada Diamantina
Spread the love