Carnaval in Sao Paulo: Gekkigheid met glitters

In Activiteiten, Brazilië, Ervaar, Evenementen, Landen, Ontdek, Zuid-Amerika by LeenLeave a Comment

Carnaval in Sao Paulo: Gekkigheid met glitters

Eén van die vele evenementen op een bucket list: carnaval vieren in Brazilië. AdventureBackpack.com licht een tipje van de sluier op en vertelt je alles over de ins en outs van de kleurrijke parades tijdens carnaval in Sao Paulo!

Vergeet alles wat je weet over carnaval vieren

Vergeet de hoempapa, vergeet de stoeten met meerdere wagens en behoud enkel de carnavalspakjes. In Brazilië is het zwoel. In Brazilië is het warm. In Brazilië draai je zwetend met je kont op de muziek tijdens de blocos.
Ok, ok, Rio de Janeiro staat meestal op de bucket list, maar geloof ons, Sao Paulo kan evengoed tippen én is veel goedkoper. Echte diehards zullen je zeggen dat Salvador de place to be is, maar wij houden het in dit artikel bij carnaval in Sao Paulo.
Allereerst is het goed om te weten dat de schaars geklede dames en de grote praalwagens enkel tegen betaling te zien zijn in de daarvoor bestemde arena: de Sambadrome. Elke Braziliaanse carnavalsvierende stad of dorp heeft er eentje in het centrum zitten. In de Sambadrome kies je een zitje op een bepaalde dag en betaal je minimum 50 euro om de sambascholen hun beste beentje voor te zien zetten. Hier ga je niet lezen over hoe die veren dragende dames ritmisch bewegen tijdens één van de vier optredens die ze geven met hun sambaschool in de Sambadrome. Wij kijken liever naar hoe het carnaval in Sao Paulo in de straten wordt gevierd. Bereid je voor op een volks gebeuren wat overigens geen nier kost om bij te wonen.
Misschien nog een laatste dingetje over die Sambadrome: ongeveer vier scholen tonen hun kunsten voor een jury op de hele dag. Afhankelijk van de dag en de zitplaats betaal je dus je ticket. Vaak komen de diverse scholen meerdere keren aan bod in die week. Aan het einde bepaalt de jury wie gewonnen heeft en mag pronken met een beker voor het daaropvolgende jaar.

Tip: Laat kostbare spullen thuis, want op smalle stukken loop je schouder aan schouder mee op de route. De ideale omgeving voor zakkenrollers.

Blocos zijn een simpel concept

Goed, back to business. Wij zijn arme backpackers en kunnen dat soort exuberante uitstapjes niet betalen. Hoe viert de lokale bevolking carnaval? Awel, tijdens blocos. Het concept is simpel. Men neme één praalwagen, men neme één route rond een bepaald plein in de stad en men bepale het start uur. Men neme verder ook een centraal thema op basis van muziek of kledingstijl (of seksuele voorkeur) en gooien al die informatie online. Et voilà: de bloco is klaar om beleeft te worden! Naargelang jouw voorkeuren kies jij jouw bloco uit. In 2016 was er een bloco gericht op David Bowie liefhebbers, uiteraard ook eentje voor de homogemeenschap, er zijn meer gezinsvriendelijke, het equivalent van kindercarnaval-bloco en dance! Samba! Goh, de lijst is eindeloos.
Wat jouw muzikaal gading ook is, plezier is gegarandeerd. Rond het startuur begeef je je naar de bloco en je koopt er van een man met een steekkar, parasol en koelbox een frist pintje of watertje. Ondertussen schalt de praalwagen (live) muziek uit de speakers. En dan begint ie te rijden. Jij, samen met het publiek, beweegt langzaam mee met de wagen. Dansend, zingend en drinkend volg je de muziek.

Carnavalspakjes komen uit markeerstiften of seksshops tijdens het Carnaval in Sao Paulo

Je ziet lachende mensen met de meest (en minst) gesofisticeerde make-up. De carnavalspakjes van het publiek lijken te komen uit markeerstiften of seksshops. Jonge meisjes hebben de verkleedsectie van de Pabo aangekocht en lijken nu op matrozen of nachtzusters. Ben jij je outfit vergeten? Geen probleem: koop diademen, hoeden en sluiers van de koopmannen die meelopen met de stoet.
Kortom, in tegenstelling tot carnaval van de Lage Landen kijk je niet naar de stoet; neen, je wordt er onderdeel van. Je wandelt lachend en dansend mee, koopt links en rechts verfrissing en wordt ondergedompeld in glitters. Want tijdens het carnaval in Sao Paulo wordt er niet met confetti gegooid, neen, hier gooien ze met potjes glitter rond! Geloof ons dat je maanden na je bezoek aan het carnaval nog glitters terugvind in je backpack. Maar wat een feest! Naast die glitters zijn er ook spuitbussen met een soort van geurend schuim te vinden. Heel handig wanneer iedereen hard zweet en niet altijd even fris ruikt in het dansfestijn.

Spread the love