Salar de Uyuni

Salar de Uyuni: drie dagen landschap en flamingo’s gapen

In Bolivia, Chili, Ervaar, Locaties, Ontdek, Trips & Tours, Zuid-Amerika by LeenLeave a Comment

Salar de Uyuni: drie dagen landschap en flamingo’s gapen

Wanneer je naar Bolivië gaat en de oversteek maakt met Chili, is Salar de Uyuni oversteken een must. Niet alleen brengt de oversteek je over de witte wildernis, je krijgt de kans om vossen, flamingo’s en adembenemende landschappen te zien.

Dag 1: Treinkerkhof, handgemaakte prullaria en zouthotels

Rond 10.30 pikt de 4×4 jeep, geregeld door Keteka travel, je op aan het ho(s)tel in Uyuni. Uyuni was jarenlang dé exporthub om nitraat en zout per trein te exporteren. Twee kilometer buiten het stadscentrum brengt de eerste stop je naar het treinkerkhof. Tot wel 100 jaar oude treinstellen en locomotieven vinden hier hun laatste rustplaats. Een mooie locatie om je nieuwste instagramfoto op in of onder een locomotief te schieten. Daarna is het verder rijden naar een artisanale markt. Op de markt vind je beschilderde van zout gemaakte potjes om een hompje zout van de zoutvlakte in te bewaren. Daarnaast is dit jouw ultieme kans om een warme muts, sjaal, sokken of kleurrijke pennenzak te kopen.
Vanuit de verte kruipt Salar de Uyuni in het vizier. Een indrukwekkend groter wordende witte vlakte van maar liefst 12.000 vierkante kilometer voor zover het oog reikt. Daarmee vormt Salar de Uyuni de op één na grootste van de wereld. Op sommige plekken kan het zout tot wel 20 meter diep gaan! En het is hier dat je in het eerste opgerichte zouthotel ter wereld de lunch nuttigt. 40 jaar geleden werd het hotel opgetrokken uit zout, maar de laatste 10 jaar fungeert het enkel nog als kantine.
Nadat de buikjes vol zijn gegeten rijdt de jeep verder naar een wel erg speciale locatie: Isla de Incahuasi. Middenin de zoutvlakte van Salar de Uyuni sta je voor 30 bolivianos (2017) plotseling op zand en rotsen. De berg, die het eiland vormt, ontstond vele, véle jaren geleden samen met de Andes en was toen omvangen door water. Nu staan er gigantische cactussen op het ‘eiland’ en loop je over en doorheen de vulkanische overblijfselen.
Na al dat gapen naar landschappen en rijden door de witte wildernis stopt de jeep in San Juan. Hier douche je voor 10 bolivianos en krijg je eten, verzorgd door Keteka. De slaapplek in San Juan is daarbovenop ook opgetrokken uit zout!

Dag 2: Na Salar de Uyuni, staat deze dag in het teken van flamingo’s

Op dag twee van de tour doorheen Salar de Uyuni cross je verder door de zandbak. In het landschap zoeken struiken en grassen houvast in het zand en vormen ze zo groene polkadots op de bruine bergen. De eerste stop brengt je naar een goederenspoor dat de grens vormt tussen Salar de Uyuni en Salar de Chiguana. Dankzij de spoorlijn kunnen mineralen snel en ver geëxporteerd worden. Na een korte tussenstop hobbel je door dat polkadotlandschap verder naar het uitkijkpunt over de actieve vulkaan Tunupa.
Beentjes gestrekt? Mooi! Dan is het tijd om door te rijden naar Laguna Canapa. Hier zie je wilde flamingo’s. Kleurrijke, roze, elegante dieren. Vaak voor decoratieve doeleinden gegoten als plastic figuurtjes. Maar hier zie je ze in het echt. Meer zelfs; op de volgende stop in Lago Hedionda heb je een lunchdate met de flamingo’s! Houdt wel steeds voldoende afstand met de roze vogels en verstoor ze niet om de perfecte foto te schieten. Je krijgt namelijk nog meer fotokansen met de flamingo’s, ook bij Laguna Honda (diep meer).
Op een immense vlakte waar de wind welig tiert en het stof tot meters hoog oplaait maak je een stop voor een sneeuwgevecht op 4500 meter hoogte. In de jeep kan je de sneeuw uit je wandelschoenen en kraag halen. De voorlaatste tussenstop van de dag brengt je naar rotsformaties. Een van die formaties staat bekend onder de naam ‘Arból de Piedra’ (boom van steen). Laat de naam je echter niet misleiden, want de rots is nooit een boom geweest.
Bij de laatste stop in Lago Colorado (gekleurd meer) betaal je 150 bolivianos (2017) om het nationaal park in te mogen. Houd het ticket goed bij, want dit geef je morgen af wanneer je het nationaal park uitrijdt. Het meer kleurt prachtig rood en je maakt dan ook een tussenstop om de roze flamingo’s te fotograferen in rood water. Overnachten en dineren doe je in een refugio. Deze overnachting is back to basics.

Dag 3: Dag en dauw, zonsopgang over de Andes

Om 5u ontbijt je en onder de sterrenhemel rijdt je aan. Het vroege vertrek is nodig, want bij de Chileense grens kan het aanschuiven zijn. Maar dat is pas voor later op de dag.
De eerste stop brengt je naar de Geyser Sol de Mañana op 4900 meter hoogte. De kokende modder stoot een warme, naar rotte eieren ruikende, warme lucht af. Maar het is de gezondste lucht die je kan inademen. IJs en sneeuw wisselen elkaar op deze hoogte af. De plassen op de weg zijn nog bevroren wanneer de jeep erdoorheen rijdt. Salar de Chalgiri kom je onderweg ook nog tegen. En dan is het tijd voor een thermisch bad. Voor 3 bolivianos (2017) badder je met zicht op flamingo’s. Dit is natuurlijk enkel voor durvers die bij een luchttemperatuur van 9 graden in een open bad durven gaan zitten. Maar het zicht is fantastisch en het water is warm. Het grote bad telt 36 graden en het kleine 26 graden. Voor 3 bolivianos (2017) kan je je erna douchen.
Met een beetje geluk zie je op de volgende stop Lago Verde in vol ornaat. De natuur moet wat meewerken: staat er wind en schijnt de zon erop? Dan zorgen de mineralen in het water voor een onderscheidend groene kleur. Enkele meters verderop kan je rond het middaguur Lago Blanco zien, maar dat is voor de mensen die de tour de andere kant op nemen. Want op het moment dat jij erlangs rijdt, is het nog lang geen middaguur.
De laatste tussenstop is aan de grens waar je je migratiestempel voor 15 bolivianos (2017) ophaalt. (Die stempel is gratis in Uyuni). Hier zeg je vaarwel aan de gids/ chauffeur en stap je in het busje dat je de grens met Chili overbrengt, samen met andere toeristen. Rond 13 uur eindigt de tour in San Pedro.

Spread the love