Het ESTA Amerika aanvragen

In Noord-Amerika, Verenigde Staten by LeenLeave a Comment

Het ESTA Amerika aanvragen

Het ESTA

Wist je dat het aanvragen van een ESTA voor reizen naar Amerika verplicht is? Dit geldt voor alle reizigers naar de Verenigde Staten van Amerika; dus ook voor kinderen en baby’s. Ook maakt het voor het aanvragen van een ESTA niet uit of je met een zakelijk of toeristisch doel naar de Amerika reist. Er zijn slechts twee gevallen waarbij je géén ESTA hoeft aan te vragen: als je een Amerikaans paspoort bezit of als je al een visum voor Amerika hebt, bijvoorbeeld omdat je in Amerika wilt gaan wonen, werken of studeren.

Aanleiding van het ESTA

We kunnen ons allemaal de terroristische aanslagen van 11 september 2001 herinneren. In die tijd was het verplicht een groen I-94W formulier in te vullen tijdens vluchten naar Amerika. In dat formulier werd onder andere gevraagd of je een crimineel verleden had en foute regimes had gesteund. Reizigers waarvan vermoed werd dat ze met nare bedoelingen naar Amerika reisden werden eruit gepikt bij aankomst op het Amerikaanse vliegveld. Ze werden vervolgens direct weer op een vliegtuig naar het land van herkomst gezet. Dit was een prima methode, totdat terroristen op het idee kwamen vliegtuigen te kapen. Daarmee ontstond de noodzaak van een reistoestemming voordat reizigers in het vliegtuig naar Amerika worden toegelaten.

Aanvragen voor vertrek

In 2007 heeft Amerika een wet aangenomen, de 9/11 Commission Act, die moet voorkomen dat mensen met verkeerde bedoelingen naar de Verenigde Staten van Amerika kunnen vliegen. Als gevolg van deze wet is in 2008 het ESTA geïntroduceerd, eerst twee jaar als proef op vrijwillige basis en sinds 2009 verplicht voor alle reizigers. Dus ook voor je reis naar Amerika in 2017 of 2018 ben je verplicht een ESTA aan te vragen. Omdat je het ESTA al in bezit moet hebben voordat je het vliegtuig naar Amerika in mag, moet je het ESTA voor vertrek aanvragen. Als je een ESTA reistoestemming hebt ontvangen betekent dat echter nog niet dat je met 100% zekerheid wordt toegelaten tot Amerikaans grondgebied. De Amerikaanse douane behoudt het recht reizigers de toegang tot Amerika te ontzeggen als verwacht wordt dat reizigers de veiligheid of wetshandhaving in gevaar brengen.

Handleiding ESTA aanvragen

Het ESTA Amerika aanvragen kan gelukkig heel eenvoudig online. Op de aanvraagsite kun je een digitaal formulier invullen, vervolgens kun je het ESTA met iDEAL betalen en krijg je het per e-mail toegestuurd. Normaal gesproken ontvang je het ESTA Amerika nog dezelfde dag. Omdat je luchtvaartmaatschappij je niet mag inchecken als je niet over een ESTA beschikt is het heel belangrijk dat je niet vergeet je ESTA aan te vragen. Er wordt geadviseerd minimaal drie dagen voor vertrek een ESTA aanvraag in te dienen, maar je kunt je ESTA ook al maanden voor je reis regelen, net na het boeken van je vlucht bijvoorbeeld. Het ESTA wordt na toekenning direct elektronisch gekoppeld aan je paspoort. Het is dan ook niet noodzakelijk om het ESTA uit te printen en mee te nemen naar Amerika.

Visum Amerika aanvragen

Soms voldoet het ESTA niet voor je reis. Dat is het geval als je langer dan 90 dagen in de Verenigde Staten van Amerika wilt blijven, of als je in Amerika wilt gaan wonen, werken of studeren. In die gevallen dien je een visum Amerika aan te vragen. Dat is wat duurder en het proces neemt wat meer tijd in beslag. Er zijn heel veel verschillende soorten visums voor Amerika, let erop dat je de juiste aanvraagt. De voorwaarden voor het visum zijn bij elke variant anders en de douane in Amerika is erg streng; als je niet over een geldig ESTA of visum voor Amerika beschikt wordt je het land niet in gelaten.

Spread the love