Mooiste treinrit van de wereld: Trein van Prince Rupert naar Jasper

In Attracties, Canada, Ervaar, Landen, Locaties, Noord-Amerika, Ontdek, Trips & Tours by LeenLeave a Comment

Mooiste treinrit van de wereld? trein van Prince Rupert naar Jasper

De trein van Prince Rupert naar Jasper nemen is een streling voor het oog voor wie van natuur en vergezichten op bergen houdt. Twee volle dagen geniet je van 1160 kilometer wildernis en berenland. Het belang van de spoorlijn is terug te vinden in de verschillende namen die het kreeg doorheen de eeuwen: Canadian Pacific Railway, Transcontinental line en fish express. Je doorkruist 1160 kilometer wildernis in twee dagen. Een overnachting in Prince George halverwege de reis dien je wel op voorhand geboekt te hebben.

12 miljoen ton aarde werd aangesleept voor de eerste 200 km van de spoorlijn.

Onvergetelijke treinrit van Prince Rupert naar Jasper

Je kijkt naar de groene struiken en hoe ze een wazige streep over het venster vormen. Focussend op het landschap onderscheid je paars vingerhoedskruid en de gele boterbloemen die afsteken tegen de groene struiken. Wanneer de begroeiing opentrekt is de beloning adembenemend: bergtoppen met daarvoor de brede, kronkelende Skeena rivier. In de rivier zie je grote stukken drijfhout meegesleept door de kracht van de rivier. Waar je oog ook op valt het landschap werkt hypnotiserend.
Neem plaats om te mijmeren in de speciale wagon met panoramisch zicht. Vensters geven zicht op de klassieke roestvrij stalen wagens vóór je en de locomotief van de trein, kijk je omhoog zie je de (sterren)hemel. Twee dagen op een trein zitten is geen straf met zo’n adembenemende landschappen.

Een stukje geschiedenis over de trein van Prince Rupert naar Jasper

De geschiedenis van de aanleg van de trein van Prince Rupert naar Jasper begon als een bluf. Algemeen directeur van Grand Trunk Pacific Railways (GT) Charles Hays wou de agressieve uitbreiding van de grote concurrent Canadian Northern een halt toeroepen. Eigenlijk zocht GT een manier om in de lucratieve graanhandel van de prairie te geraken. Tot ieders verbazing kreeg GT, dankzij de charme van algemeen directeur Hays, de subsidies voor de bouw rond. In 1903 startte de Grand Trunk Pacific Railway de bouw van de spoorlijn. Prince Rupert werd de terminus, in plaats van Fort Simpson zoals eerst bedacht. Prince Rupert was toen nog geen dorp maar enkel een verzameling van indianenstammen. Dat de keuze viel op Prince Rupert  had met de diepgaande en beschutte kustlijn te maken. De aanleg van een haven in Prince Rupert was perfect mogelijk en zorgde, in combinatie met de spoorlijn, voor geografische voordelen in de handel met Azië.

Twee miljoen explosieve ladingen

De aanleg was geen gemakkelijke bevalling: rotsen dienden doorklieft te worden, zand aangesleept, werkkrachten betaald… Wist je dat het bijvoorbeeld maar liefst twee jaar duurde om 670 meter granieten rots uit de weg te ruimen? Zo werden twee miljoen explosieve ladingen ontstoken om vier miljoen ton rots weg te blazen voor het aanleggen van de spoorlijn. Inspanningen van mens en machine vergde de aanleg.

Uiteindelijk werd in april 1914 de spoorlijn gekoppeld aan de bestaande oostelijke spoorlijn. Maar de oorlog overschaduwde de festiviteiten. Twee maanden later rolde de eerste commerciële trein met kolen en hout over de spoorweg om te vervoeren naar andere delen van Canada.
Passagiers werden pas later toegelaten. En ook nu nog gaat het goederentransport voor op het passagiersvervoer. Houdt dus rekening met wisselende vertrek-en aankomsttijden. Er zijn snacks en broodjes voorzien, tegen betaling in de statie-wagon.

De trein vertrekt op woensdag, vrijdag en zondag. Koop je kaartje via VIA Rail

Spread the love