Gids in Jasper

Een gids in Jasper nemen; is dat zijn geld waard?

In Canada, Ervaar, Landen, Locaties, Noord-Amerika, Ontdek, Sport, Trips & Tours by LeenLeave a Comment

Een gids in Jasper nemen: is dat zijn geld waard?

Jasper nationaal park in De Rockies zijn een bron van outdooractiviteiten: klimmen, kayakken, hiken, mountaineering, backpacktochten … de lijst is enorm. Maar om écht kennis op te doen van deze oude bergketen neem je een professionele gids in Jasper onder de arm. Wij zochten en vonden Chris, fervent outdoorfanaat met een uitgebreide kennis over de Rockies die hij met ons deelde op de Mt. Edith Cavell tijdens de Edith Cavell Meadows hike.

Intensieve training om gids in Jasper te worden

Om gecertificeerd gids in Jasper te worden volg je trainingen gegeven door de Association of Canadian Mountain Guides. Je leert er niet alleen over de natuur, maar ook leer je de natuur te lezen, overleven in noodsituaties, … Na de training volgt een uitgebreid praktisch examen op een meerdaagse wandeltocht waarin kennis over flora, fauna maar ook EHBO en de gevaren die schuilen in de bergen worden getest. Eenmaal het certificaat behaalt volgen er jaarlijkse verplichte opleidingen om bij te blijven als gids in Jasper.

Op pad met Chris, trotse gids in Jasper

Chris, de gids in Jasper en eigenaar van Canadian Skyline Adventures, woont en werkt al meer dan de helft van zijn leven in Jasper Nationaal Park. Zijn liefde voor de Rockies stroomt door zijn bloed, hij lééft voor deze bergen. De gids in Jasper heeft erin geklommen, gewandeld in bergschoenen, sneeuwschoenen, ski’s en tegenwoordig bindt hij de veters aan voor het alom populaire trail running. Zijn bedrijf Canadian Skyline Adventures houdt hij bewust klein, zodat hij zelf de tochten kan lopen, in plaats van aangenomen extra gidsen. Want dat is zijn passie: mensen de bergen en alles wat erin leeft of groeit te leren kennen. Dat is direct ook de reden dat hij de gidstochten bewust klein in omvang houdt, zodat hij een band kan opbouwen met de wandelaars die hij gidst.

Bijleren over de flora en fauna terwijl marmotten poseren voor de cameralens

Midden in een wilde bloemenvelden houden we halt. Chris wijst ons op valeriaan en de rustgevende werking van de plant. Wanneer we zicht op de Angel Glacier hebben verteld Chris over de geschiedenis en naamgeving van de gletsjer. Het landschap veranderd naargelang we stijgen. Eenmaal boven de boomgrens valt er links en rechts een stukje gras en mos te bekennen en enkele moedige bloemetjes. Op de top probeert een grondeekhoorn onze lunch te ontfutselen. Maar wilde dieren voeder je niet, dus houden we onze boterhammetjes en worteltjes lekker voor onszelf. Chris legt tijdens de afdaling enkele technieken uit om veilig naar beneden te wandelen. Moe maar voldaan stappen we in de jeep die ons terugbrengt naar onze camping.

Wil je ook eens een gidstocht meemaken van Chris? In de lente en de zomer onderneemt hij verschillende gidstochten en langere backpacktochten. Neem een kijkje op Canadian Skyline Adventures.

Spread the love