visum turkije

Alles wat je moet weten over het visum Turkije

In Turkije by LeenLeave a Comment

Alles wat je moet weten over het visum Turkije

Op avontuur trekken is leuk. De vrijheid om lekker op de bonnefooi te gaan backpacken. Maar sommige landen vereisen helaas een beetje administratieve voorbereiding. Trek je naar Turkije dan zal je er niet onderuit komen: het visum aanvragen. Vroeger kon dat op het vliegveld, die gouden tijd is helaas voorbij. Gelukkig weten wij wel raad. Wij geven je alle tips over de visumaanvraag, zodat je goed voorbereid op reis vertrekt.

De backpackende toerist in Turkije

Visum voor Turkije aanvragen is heel eenvoudig en gaat gelukkig in de meeste gevallen online. We leggen de loep op de doelgroep. Voor wie zijn documenten verplicht? Dat is niet zo moeilijk: iedereen met een zakelijk of toeristisch doel in Turkije dient het papiertje op zak te hebben. Er wordt daarbij overigens geen onderscheid gemaakt tussen kinderen of volwassenen. Vergeet dus niet om de aanvraag ook voor je kids in te dienen. Volg je tijden het backpacken een cursus (voor niet commerciële doeleinden)? Dan wordt dat gezien als een toeristisch doel. Tenzij je fulltime gaat studeren in Turkije, dan gelden er weer andere regels. En zo zijn er nog een paar uitzonderingen…

visum turkije

Uitzondering op de regel van het online aanvragen

Een regel zou geen regel zijn zonder uitzonderingen. Niet iedereen mag namelijk online het visum aanvragen. Behoor je tot één van de volgende uitzonderingen?

  •            Ik ben een vrachtwagenchauffeur en rijd voor het werk naar Turkije;
  •            Ik ben een documentairemaker en ga in Turkije werken aan een productie;
  •            In Turkije ga ik als archeoloog veldonderzoek uitvoeren (gaaf!);
  •            Ik wil in dienst treden bij een Turkse werkgever;
  •            Ik wil gaan studeren aan een Turkse onderwijsinstelling;
  •            Ik heb alleen een verblijfsdocument of -vergunning voor Nederland of België.

Behoor je tot één van de bovenstaande uitzonderingen op de online regel? Helaas pindakaas, jij zal naar het Turkse consulaat moeten gaan voor een stickervisum. Voelde je je niet aangesproken? Mooi zo. Dan starten we de uitleg omtrent de procedure Turkije.

Voorwaarden visumaanvraag Turkije

Bovenstaand filmpje legt het haarfijn uit. We zetten nog even de voorwaarden op een rijtje.

  •         Jouw Belgische of Nederlandse identiteitskaart dient geldig te zijn op de aankomstdag in Turkije.
  •         Wij reizen graag met een paspoort, dan kunnen we stempels verzamelen. Die moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment dat je aankomt in Turkije.
  •         Vul op de visumaanvraag de startdatum in van jouw reis. Die datum staat gelijk aan de geldigheidsdatum en telt voor 90 dagen. Dat is de maximumperiode dat je aaneengesloten in Turkije mag blijven.
  •         Na 180 dagen van binnenkomst moet je het land verlaten.

Visum Turkije is verlopen: wat nu?

Reisde je in het verleden al eens naar Turkije en wil je graag teruggaan? Waarschijnlijk zal je visum Turkije verlopen zijn… Geen nood! Je mag een nieuw visum aanvragen. Op het aantal aanvragen zit geen limiet. Let wel: Je dient het visum op voorhand aan te vragen, dat gaat niet in het land zelf.

Ben je al in het land? Verleng in dat geval het visum vóór hij vervalt. Spring daarvoor binnen bij de lokale politie in Turkije. Wil je er graag gaan studeren of werken, kunnen zij je ook op weg helpen. In dat geval verandert namelijk de reden van de visumaanvraag en is het geen toeristische of zakelijke reis meer.


Wij wensen je heel veel plezier met je reis naar Turkije!

Spread the love