Off the beaten track: ontdek de charmantste dorpen in Catalonië

In Europa, Locaties, Ontdek, Spanje by LeenLeave a Comment

Mijn voorliefde voor Catalonië is groot. Je kunt er gaan trekken in de bergen, nachtenlang feesten in de steden, genieten van een gevarieerde keuken en er ligt zelfs een woestijn! Ook cultuurliefhebbers kunnen hier hun hartje ophalen. En laat ik voor hen nou een paar Catalaanse dorpen op een rij hebben gezet. De volgende dorpen en plaatsjes zijn nog niet volgelopen met toeristen en werden getipt door Juan, een goede vriend die al 60 jaar in Catalonië woont en werkt.

Girona Catalonië

Peratallada : terug naar de middeleeuwen van Catalonië

Een bezoekje aan Peratallada kan je het beste vergelijken met een dagje Bokrijk (België) of Archeon (Nederland). Maar dan zonder acteurs. En ok, het dorpje is kleiner. Op een uurtje kan je het bezoek rond hebben. Peratallada is een goed bewaard middeleeuws dorp op ongeveer 20 km van Girona.

Sommige inwoners hebben een ambacht aangeleerd en houden dat middeleeuws leventje in stand. Daardoor vind je hier gelukkig (nog) geen Chinese brol toeristenwinkeltjes. Maar je kunt er wel handgemaakte of antieke spulletjes kopen in de lokale winkeltjes. Of de knieën schuiven onder tafels vol Catalaans lekker, maar je kunt er vooral lekker rondslenteren over de kasseien straten. Of zoals Leen heeft geleerd in de volksmond over kinderkupkes lopen. Leg dat maar eens uit aan een Spaanse gids… . Maar we wijken af.

Het dorpje is gevestigd binnen dikke stadsmuren en de huizen binnen die stadsmuren zijn beschermd.

Leuk weetje: de film Robin Hood, Prince of Thieves werd deels in Peratallada gefilmd.

Girona, tweede hoofdstad van Catalonië

Als je een paar jaar geleden een citytrip naar Barcelona boekte met een low cost maatschappij was de kans groot dat je landde in Gerona. De stad ligt immers op een treinreis van 2 uur verwijdert van Barcelona. Gerona verwierf in de elfde eeuw zijn stadsrechten. Het is een strijdlustige stad, want binnen de onafhankelijkheidsstrijd voor Catalonie loopt deze noordelijke stad voorop. Links en rechts zie je dan ook vaak de catalaanse vlag wapperen, of getekend op de muren. Die strijdvaardigheid zien we ook in de geschiedenis terug: de stadsmuren werden de afgelopen eeuwen 25 keer belegerd, maar slechts zeven keer veroverd! En laat deze prachtige stadsmuren nog rechtstaan. Je kunt erover wandelen en zo de oranje dakpannen en het vlakke landschap overzien. Neem wel een vestje mee, want zeker in de herfst of in het voorjaar kan het er nog koud zijn.

Catalonië Girona

Wat je misschien nog niets wist van Gerona is dat deze stad lange tijd veel Joodse inwoners heeft gehad. In de twaalfde en dertiende eeuw huisvestte deze stad namelijk in hun judería (joodse wijk) één van de belangrijkste Kabbalistische scholen. Daarnaast woonde in de dertiende eeuw hier de Grote Rabijn van Catalonië: Mosjé ben Nachman. Hij en vele anderen werden in 1492 verdreven uit de stad tijdens de Spaanse Inquisitie door de Katholieke koning. Daar houdt Girona nu nog een joodse wijk aan over.

Maar je komt niet naar Girona om in de oude joodse wijk te wandelen. Het imposantste is om de stadsmuren te beklimmen en een toertje te wandelen. En je wordt beloond met prachtige vergezichten over de stad met de oude, keramische dakpannetjes. Of je loopt door de fantastische achtertuintjes, waar je zo tegen het lijf lijkt te kunnen lopen van een jonkvrouw. Na de wandeling met meerdere trappen op en af kan je op het centrale plein een lekkere maaltijd of koude clarita (limonade en bier) nuttigen.

Tossa de Mar Catalonië

 

Tossa de Mar: idyllische Catalaanse schoonheid

 

Er zijn van die plekjes die met geen pen te beschrijven zijn. Tossa de Mar is er eentje van. Gelegen aan de Costa Brava, op een steenworp van Girona. Je geraakt er door de trein te nemen naar Blanes en daar neem je de bus met overstap in Lloret de Mar.

Tossa de Mar heeft een middeleeuwse kern, met als klapper op de vuurpijl de ruïne van een kerk met daarachter de Far (=vuurtoren). Loop verloren in deze straatjes en vind jezelf achter een lekker glaasje wijn!

Sitges: feest – feest – feest!

Sitges

 

Vrienden die naar Barcelona trekken vragen me standaard waar ze naartoe moeten. Het eerste wat ik zeg tegen jongeren is dat ze een kijkje moeten nemen in Sitges. Super gemakkelijk bereikbaar met de trein vanaf Barcelona. Hoewel het dorp gekend is ond

 

er de homogemeenschap, kan je er natuurlijk ook als hetero op stap. Overdag kan je je plekje veroveren naast de andere surfers aan de stranden, of de trappen van het f

 

ort bestijgen. Fervent shopping addicts kunnen bij de vele zelfstandigen hun hartje ophalen. En ’s avonds… Sjah, ’s avonds gaat er het dak vanaf! In één van de vele barretjes of discotheken kan je zeker je gading vinden. Wij hielden erg van bar Pyramide.

Spread the love