Calcotada: ontdek de Catalaanse winterbarbecue

In Eten & Drinken, Europa, Ontdek, Spanje by LeenLeave a Comment

Calcotada: ontdek de Catalaanse winterbarbecue

Je gaat naar Catalonië in Spanje. Nachtenlang eten, drinken en feesten natuurlijk! Maar wat gebeurt er buiten dat hoogseizoen? Want Catalonië heeft een rijke geschiedenis en staat bomvol tradities. Eén daarvan kan je beleven tussen november en april tijdens de calcotada (calçotada [kalsottaada]).

calcotada

What’s in the name: calcotada??

Calcotada betekent het eten van calçots. En calçot is dan weer Catalaans voor een soort van uit de kluiten gewassen lente-ui. Die uien doen er een jaar over om de grootte te krijgen die ze nodig hebben om te schitteren op een grillplaat tijdens een winterbarbecue.

Ik hoor je al denken: gaan die gekke Spanjaarden, oeps ik bedoel Catalanen, nou met z’n allen uien lopen eten? Jazeker! Het is een heus gastronomisch gebeuren hoor. Je kunt het bijna vergelijken met het aanbreken van het mosselseizoen of de eerste haringvangst. De traditie zou zijn oorsprong vinden uit Valls (Provincie Tarragona). En daar stromen dan ook busladingen Catalanen (maar ondertussen ook Japanners) het laatste week-end van januari naartoe om het seizoen officieel te openen.

Calcotada

Een slabbetje voor volwassenen

In principe worden de uien gebarbecued, ik dacht op gesnoeide ranken van druivelaars, maar dat blijkt niet te moeten. Maar door ze in het vuur te leggen wordt de buitenkant verbrand, maar kan de binnenkant lekker zacht worden. Door het gebruik van het snoeiafval van de druivelaars, krijgen ze een typische gerookte smaak. Ik hoef je niet te vertellen dat het water je al in de mond loopt bij het ruiken van deze grilllucht. Vroeger stonden die rookpluimen symbool voor vriendschap en het welkom heten van verre vrienden.

Eenmaal de uien klaar zijn en dus aan buitenkant zwart verkoold, worden ze in oude kranten gerold om te stomen. Het serveren gebeurt in terracotta schalen. Die schalen lijken wel dakpannen en fungeren als dubbele functie om ze ook warm te houden. In sommige restaurants vind je naast je servetje ook plastic handschoenen en uiteraard een verplicht slabbetje. Die laatste is geen overbodig gereedschap want eerst pel je de verbrande uiterste laagjes van de ui af, waarna je het zacht geworden binnenste van de ui door een soort tomatensausje haalt. Vervolgens “hap” je de uien naar binnen, zoals je een haring zou happen. En dan komt dat slabbetje uiteraard van pas: diegene die de meeste rode sausvlekken op zijn slabbetje heeft wint de calcotada.

Restauranttips rondom Barcelona

Nee nee, dat van die winnaar is zever, dat heb ik ook maar gehoord van een bevriende Catalaanse familie. De calcotada wordt, hoe kan het ook anders, begeleid door een lekker en lokaal rood wijntje of een sprankelende cava. En als de barbecue dan toch aanstaat, gooien de Catalanen na het eten van de uien een hoop vlees en groenten op de barbecue: karbonades, biefstuk, kippenvleugeltjes, … you name it. En als je nog plek over hebt, kan je als dessert (toetje) kiezen voor crema catalana (een soort crème brûlée) of ijs of ander lekkers. Die Catalanen weten wel wat goed is.

De lekkerste calcotadas die ik heb gegeten waren in Castelldefels (Restaurant El Sitio), Molins de Rei (Restaurant La Masia can Portell) en Santas Creus.

Spread the love