Rondreizen door Montenegro, is dat wel zo’n goed idee?

In Europa, Montenegro by LaurensLeave a Comment

Wij roepen hard van wel! In de twee weken dat we rondreizen door Montenegro maken we gebruik van diverse soorten vervoer. Of het nu per trein, bus, boot, taxi of te voet was, over het algemeen is het allemaal super veilig. De mensen zijn vriendelijk en helpen je graag op weg. Wij gebruiken de
app van Maps.Me zodat we een goed idee kregen welk vervoersmiddel te kiezen. Deze is ook meteen handig om je bestemming aan te wijzen wanneer je om hulp vraagt. Hier volgen een paar van de avontuurtools die wij gebruikten.

Rondreizen door Montenegro

Rondreizen door Montenegro per trein is zeker de moeite waard!

2 Lijnen voor treinen

Wij zijn echte liefhebbers van het rondreizen met de trein. Het geeft toch dat ouderwetse romantische reisgevoel. Vaak sla je ook 2 vliegen in 1 klap want met een nachttrein heb je én vervoer én accommodatie. Helaas gaat deze vlieger in Montenegro niet helemaal op. Het land is zo klein dat er geen nachttreinen zijn. Sterker nog er zijn maar 2 spoorlijnen. Van Nikšić in het westen naar Tuzi in het oosten en van Bijelo Polje in het noorden naar Bar in het Zuiden. Veel keus heb je dus niet. Neemt niet weg dat mocht je op deze trajecten gaan reizen het zeer aan te raden is. Het is namelijk spotgoedkoop (een paar euro) en kun je van prachtige uitzichten genieten. Het treinparcours kronkelt prachtig door het ruwe Montenegrijnse landschap. Ze rijden van ’s ochtends tot ’s avonds vaak om het uur en ook in het weekend geldt deze dienstregeling.

 

Rondreizen door Montenegro per bus

Wij werden best blij van de bussen in Montenegro. Je kunt nagenoeg naar elk stadje rijden en de prijzen vallen prima mee. Ze rijden ook zeer regelmatig, vaak meerdere malen per uur. Reken qua kosten op ongeveer 4 euro per uur. Het land is echter zo klein dat je het bond moet maken om langer dan 2,5 uur met de bus te reizen. De bussen zijn standaard maar comfortabel, zeg maar onze touringcars van 10 jaar geleden. Neem wel een hoofdtelefoontje mee als je niet zo van Balkanmuziek houdt.

 

Đurđevića-Tarabrug

Mocht je met een huur- of je eigen auto gaan rondreizen door Montenegro, dan raden wij zeker deze brug aan. De Đurđevića-Tarabrug, ooit de grootste betonnen boogbrug van Europa.

Het parcour van Montenegro

De wegen zijn prima! Nagenoeg alles is verhard en in een goede staat. Let wel op bij het rondreizen door Montenegro dat het landschap ruw is waardoor afstanden vaak langer zijn dan ze lijken en vooral te voet kan het wel eens een tijdje duren voordat je er bent. In de stadjes en dan vooral in de oude centra zijn de straatjes vaak erg smal. Dit is dan ook geschikt voor uitsluitend geoefende rijders. Soms heeft een auto maar enkele centimeters ruimte aan beide zijdes.

 

Montenegrijnse Taxi’s

Taxi’s zijn in Montenegro goedkoop. Als je ze tenminste vergelijkt met onze taxi’s. Wij betaalden steeds maar een paar euro voor een ritje van een kilometer of 5. Je kunt er voor kiezen om op de meter te rijden of om een vaste prijs van te voren af te spreken. Wat het beste is laat ik in het midden omdat je vaak niet echt een idee hebt hoelang de rit duurt. Probeer wel even op een papiertje de bestemming te schrijven zodat je jouw chauffeur goed kan uitleggen waar je naar toe moet. Je spreekt de plaats- en straatnamen nogal snel verkeerd uit.

 

Wil je onze foto’s zien van ons avontuur in Montenegro? Bekijk dan ons album op Flickr…

Spread the love