Paardrijden in Akureyri

In Ervaar, Europa, IJsland, Sport by LeenLeave a Comment

Waarom zou je gaan paardrijden in Akureyri, IJsland? Zelfs als paardrijden niet jouw ding is, vormen onderstaande weetjes over de IJslandse paarden jouw reden om een rit te boeken. Dat kan overigens in heel IJsland, niet alleen in de hoofdstad van het noorden.

Akureyri

IJslandse paarden zijn beschermdAkureyri

Voor de komst van de Vikingen waren er geen paarden op IJsland. De IJslandse paarden, ook wel IJslanders genoemd, werden in de daarop volgende duizenden jaren gefokt zonder (bloed-)invloed van buitenaf. En dat wordt nog steeds in stand gehouden. Als je als paardenmeisje of -jongen met je eigen materiaal wilt gaan paardrijden in IJsland dien je aan strikte voorwaarden te voldoen. Zo moet al je materiaal goed ontsmet of nagelnieuw zijn vooraleer het op het vliegtuig mee mag.

De paarden werden vroeger gebruikt als rij- en lastdier en zelfs om schapen te drijven. Ze vervoerden mensen en hielpen bij de postbedeling. Maar tegenwoordig worden ze ook voor wedstrijden ingezet. Om het ras zuiver te houden wordt een paard na een buitenlandse wedstrijden verkocht. Want eenmaal het paard in het buitenland gereden heeft, mag hij geen voet meer zetten in IJsland.

Tot slot nog een laatste weetje. De IJslander heeft twee extra loopgangen: de tölt en de telgang.

Paardrijden in Akureyri

Je kunt makkelijk via de toeristische dienst van Akureyri een rit boeken. Dat kan bijvoorbeeld bij Polar Hestar. Zij vormen al sinds 1985 een familiebedrijf en beschikken over wel 100 paarden! Je kunt opteren voor meerdaagse ritten met overnachtingen of, wat wij deden, een korte rit van 2 tot 3 uur. Iemand van de boerderij komt je ophalen aan de toeristische dienst en zal ook zo vriendelijk zijn om je terug op te halen. Want de boerderij ligt een halfuur van Akureyri af.

Nadat je je helm hebt uitgekozen ga je drie zalige uren galopperend tegemoet. Prachtige riviertjes, landschappen en bergen komen op je pad. Ook al ben je wat roestig op de rug van een paard, binnen de kortste keren voel je je één worden met zo een beest. Wat een prachtige natuurkracht en heerlijke manier van transport is het eigenlijk?

Overnachten deden we in een tentje op de stadscamping Hamrar in de Þórunnarstræti.

 

Zoek je nog leuke tips over IJsland? Misschien is de unieke overnachting op een militaire basis voor jou? En uiteraard kan je de Golden Circle met zijn vier natuurfenomenen niet overslaan. Of neem eens een kijkje op het Zuidelijke eiland Heimaey.

Spread the love