Golden Circle: 4 natuurfenomenen in IJsland

In Ervaar, Europa, IJsland, Trips & Tours by LeenLeave a Comment

Natuurfenomenen zijn er voldoende in IJsland en de Golden Circle verbindt er daar vier van. In een straal van 50 km rond Reykjavik kan je de natuurwonderen van dichtbij aanschouwen. Daarmee vormt de Golden Circle hét verkoopargument van IJsland. Een reden voor deze natuurfenomen is dat in IJsland de bewegende aardkorst zich hier visueel manifesteert. Ben je van plan het gebied te verkennen? Wij geven tips!

Colden Circle

Colden Circle

Tektonische platen

Tektonische platen

1 Þingvellir Nationaal Park

Die speciale ‘P’ spreek je uit zoals in het Engelse ’think’. Þingvellir is één van de drie prachtige nationale parken die IJsland telt en het staat sinds 2004 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

In het bezoekerscentrum leer je alles over het belang van deze plaats. De vertaling betekent namelijk ‘dingvelden’. Van 930 tot 1798 (bijna 900 jaar!), kwamen de grondbezitters twee weken in de zomer samen om zaken te beslechten en ze verbleven hiervoor in tijdelijke huisjes.

Naast de geschiedkundige belangen van deze plek, vind je hier ook de vulkanische activiteit terug die IJsland zo typerend maakt. In Þingvellir bewonder je bovengronds de Amerikaanse en de Euraziatische tektonische plaat. Op de zogenaamde mid-Atlantische rug manifesteert zich het aantrekken en afdrijven van deze platen.

Je kan er in de buurt kamperen en hiken.

Strokkur, kleine en actieve broer van Geysir

Strokkur, kleine en actieve broer van Geysir

2 Geysir en Strokkur, naamzetter van de geiser

Een geiser is een vulkanisch fenomeen en dus ook in IJsland het bezoeken meer dan waard. We bleven hier langer om meerdere wauw-momentjes mee te pikken. De Geysir zelf is ondertussen op pensioen maar aanschouw Strokkur, het kleine broertje, die om de  4 tot 8 minuten water spuit. Zoveel kracht dat voorkomt uit de natuur! Prachtig om te beleven!

3 Selfoss en Dettifoss watervallen op de Golden Circle

Foss, IJslands voor waterval en ook een van die natuurfenomenen langs de Golden Circle. De Selfoss laat het water van de gletsjerrivier Jökulsá á Fjöllum over 100 meter
breedte en 11 meter hoogte naar beneden kletteren. Bij het zien van zoveel natuurgeweld pinkte ik een traantje weg. Ongelooflijk mooi om te zien.

Een kilometer stroomafwaarts ligt de Dettifoss, Europa’s krachtigste waterval. De Dettifoss is ruim 44 meter hoog en 100 meter breed. Het modderige water komt met een kracht van maar liefst van 200 ton per seconde naar beneden.

Selfoss waterval

Selfoss waterval

4 Kerið

Onze laatste stop op de Golden Circle was de vulkaankrater Kerið (spreek uit Kerith-op zijn Engels). We vonden het leuk om op de rand te staan een steentje op te pikken en met al onze kracht in het 55 meter lager liggende meertje te mikken.

Kerið krater op de Golden Circle

Kerið krater op de Golden Circle

Zoek je nog leuke tips over IJsland? Misschien is de unieke overnachting op een militaire basis voor jou? Of ga eilandhoppen op de Westmaneilanden. En uiteraard kan je paardrijden op de bijzonder paarden van IJsland niet overslaan!

Spread the love