24 uur in Heimaey: het bewoonde Westman-eiland in IJsland

In Europa, IJsland by LeenLeave a Comment

Heimaey, klinkt bekend in de oren? Klinkt als Heimat, toch? Jazeker! Heimaey in het IJslands betekend vrij vertaald thuisland. Het eilandje meet minder dan 18 vierkante kilometer en het is het enige bewoonde Westman-eiland in IJsland. Wij bezochten het in 24 uur, zo groot is het niet. Maar des te meer de moeite om te ontdekken. Waar anders krijg je de kans om te lopen over jong land?
Heimaey

Met de bus vanuit Reykjavik naar de zuidkust

Vanuit Reykjavik kan je de bus nemen en mits een overstap ben je binnen 2 á 3 uur in de havenplaats Landeyjahöfn. Fijn om te weten is dat er bij slechte zee met hoge golven gratis reispillen worden uitgedeeld bij de ticketverkoop. De overtocht zelf duurt 3 uur, waarna je landinwaarts vaart richting haven. Bij het binnenvaren zijn de uitzichten absoluut adembenemend. Je kijkt uit over groene vlaktes waar links en rechts een bolletje wol staat te grazen. En een paar meter verder kijk je omhoog tegen de kliffen waar vele papegaaienduikers en andere vogels vertoeven. Elke foto die wij namen slaagden met glans.

Beklim vulkaan Helgafell

Tijdens onze klim naar de top van de vulkaankrater, kruisten diverse schapen en rammen ons pad. Hoe kan het ook anders? Wie IJsland zegt, zegt schapen. Koeien vind je hier niet. Een wandelpad loopt aan de voet nog langs lang gras, en hoe hoger je geraakt, hoe minder gras en meer mossen je tegenkomt. Eenmaal op de kale top aangekomen, kijk je uit over de witte huisjes van het dorpje. Nog nooit voelde je je zo groot! We wuiven naar de piloot die zijn landing inzet op de landingsbaan die parallel met de krater loopt en wandelen terug naar beneden om eten te kopen in de supermarkt.

Het natuurhistorisch museum en een schattige Noorse kerk

Eind jaren ’70 barstte de andere vulkaan op Heimaey, Eyafell, onverwachts uit. De lava die daarbij vrijkwam maakte het eiland ongeveer 1/4 groter! Ik berekende dat het land onder mijn voeten slechts 35 jaar ouder is dan ik. Bij onze wandeling ontdekken we per toeval de Noorse kerk. Het prachtig houten kerkje steekt schril af tegen het de hakkelige structuur van de vulkaanstenen op de robuuste achtergrond.

Nog een laatste insider tip over Heimaey

Eind juli, begin augustus vertiendubbelt het bewonersaantal, want dan zakken IJslanders en buitenlanders af naar het festival. Pikant weetje: tijdens het jaarlijkse festival mag de lokale bevolking papegaaienduikers vangen om… te consumeren.

Wij overnachtten bijna gratis op de camping. Uiteraard vind je er ook hotels en guesthouses.

Heimaey

 

Zoek je nog leuke tips over IJsland? Misschien is de unieke overnachting op een militaire basis voor jou? En uiteraard kan je de Golden Circle met zijn vier natuurfenomenen niet overslaan. Of ga paardrijden op de bijzonder paarden van IJsland.

Spread the love