Soorten wandelstokken: Welke past bij mij?

In Gear & Tools by LeenLeave a Comment

Zoveel soorten wandelstokken… Welke past er nu bij jou? Wij helpen wij je graag door de bomen het bos te zien.

Het nut van wandelstokken

Wandelstokken gebruiken is goed voor je lichaam! Je bespaart je knietjes, houdt beter evenwicht en nog zoveel meer voordelen

Anti shock wandelstokken

De eerste grote soorten die we aansnijden zijn de verende en de niet-verende wandelstok.  Voor alle duidelijkheid; we hebben het hier niet over een bohemian-achtige pauwen- of fanzantenveer, maar over een springveer. Net boven de punt werd de springveer, ook wel anti shock systeem ingewerkt in de stok. De punt kan daardoor ongeveer 5 cm ‘veren’. Zo voorkomt hij dat de schokken tijdens het gebruik op de gewrichten (polsen, elleboog of schouder) terecht komen. Het is dus niet zo dat je al pogoënd door de bergen kan hoppen.

De voorstanders van de veer gooien vooral met medische argumenten over de handigheid van zo’n verende stok. De tegenstanders overtuigen je met argumenten zoals: “ja maar, zonder veer heb je direct houwvast en kan ie niet meer bewegen. Er zit zo geen speling op.”

Ik wandelde doorheen Chapada Diamantina (BR) met een niet-verende stok, Bij gebrek aan beter (ik was nog niet overstag), maar viel in de winkel volledig voor de verende variant. Eigenlijk is het net waar je jezelf het comfortabelst bij voelt. Loop een keertje rond met beide varianten in de winkel en beslis wat voor jou het handigste loopt.

Soorten wandelstokken, verschillende handvaten

Handvaten zijn verkrijgbaar in drie materiaalsoorten

  • Plastic
  • Rubber
  • Kurk

De laatste twee dragen onze voorkeur. Kurk en rubber absorberen vocht en zetten zich enigszinds naar je hand. Het zijn de duurdere materialen, waarbij kurk de kroon spant. Plastic is goedkoper materiaal, maar absorbeert geen vocht. Zo loop je de kans dat de stok gaat glijden en grip is toch wel essentieel bij het hiken op moeilijkere grond.

Over de positie van het handvat valt ook wat te zeggen. Sommige buigen naar voren, de zogenaamde Aergon-greep en vermindert de belasting van de pols. De lengte van de handgreep is op te delen in kort: compact of long. Dames of heren met kleinere handen opteren voor de compact.

Vouwsystemen in soorten wandelstokken

Tot enkele jaren geleden, kon je wandelstokken enkel uitschuiven en vastdraaien om hem op de gewenste lengte te maken. Het zogeheten Twist of SuperLockSysteem. In twee slagen draai je de lengte supervast. Dit is nog steeds het systeem met de meeste klemkracht op de markt.

Tegenwoordig echter heb je nog twee opties: het Speed of FlickLocksysteem en het tentstoksysteem; Extra compact.

Bij dat laatste Extra compact of Folding Z-poles systeem maak je de wandelstok heel klein; de stokonderdelen blijven bij elkaar met een stuk staalkabel of rubber. Het lijkt ons onhandig omdat we denken dat de stokken sneller ergens achter blijven haken. In je tas aan een boek, of wanneer je ze buiten je tas draagt, aan een metropoortje.

Het Speed systeem of FlickLocksysteem bestaat uit drie slagen met hendeltjes. Het is snel en handig, maar dus niet zo stevig als het eerstgenoemde SuperLockSysteem. Echter verkiezen we dit systeem net omdat het zo snel en handig is om op de juiste lengte te brengen.

Polsband

De polsband, het simpele ringetje dat voorkomt om de wandelstok te verliezen… Zou je denken! Het polsbandje biedt ook steun en staat in constant contact met je pols. Hij dient gemakkelijk verstelbaar te zijn op jouw maat. Let vooral op de afwerking, hij mag de huid niet irriteren na veelvuldig gebruik. Kijk daarom naar stiknaden, materiaal, eventueel borduurwerk, … dat zou kunnen irriteren.

Materiaal

Het materiaal bepaalt voornamelijk de stevigheid en gewicht van de stok.  Aluminium, carbon, titanium of een combinatie van materialen zijn verkrijgbaar. Houd in het achterhoofd dat het duurdere titanium lichter en sterker is dan aluminium. Wij opteren voor een goede (en betaalbare) prijs-kwaliteit en kiezen voor aluminium.

Tot slot: toonaangevende merken en enkele tips

Nu je wat meer weet over de soorten wandelstokken die je op de markt kan vinden, geldt voor de aanschaf slechts één regel: probeer, probeer, probeer! In een goede outdoorwinkel vind vaak een heuveltje met rotsen waarop bergschoenen en dus ook wandelstokken getest kunnen worden, gebruik dat heuveltje. Test uitvoerig; wat loopt voor jou het makkelijkste?

Ik heb de Khumbu AS (Anti Shock) van Leki en Laurens gebruikt de Trail Trekking van Black Diamond.

Niet overtuigd van wandelstokken? Lees de voordelen van het gebruik!

Spread the love