Wandelstokken ja of nee

In Gear & Tools, Sport by LeenLeave a Comment

 

Wandelstokken gebruiken, are you mad? Bij de gedachte alleen al doemden bij mij huiveringwekkende beelden op. In die beelden kwamen kloeke zestigers voor die, gezwind en nordic walking-gewijs in identieke Adidasoutfits straten en parken onveilig maken. Wandelstokken straalden tot voor kort een zekere ijver uit. Het vormde in mijn hoofd een soort van sukkelachtig enthousiasme om te gaan wandelen.

wandelstokken ja of neen

Chapada Diamantina doorkruisen met wandelstokken

Maar toch ben ik ondertussen voor het idee gewonnen. Meer zelfs; na onze vijfdaagse trektocht met 20kg op de rug doorheen Chapada Diamantina, ben ik naarstig op zoek gegaan om het geprezen merk Black Diamond te vinden.

Wandelstokken bieden steun

Ik heb dus dat Nordic Walking idee van me afgezet. Want zelfs tijdens de niet-technische stukken op de slopende wandeling zocht en vond ik steun bij de stokken, zeker met al dat gewicht op mijn rug. Dankzij de stokken kon ik mijn knieën wat ontzien.

Meer zekerheid en veiligheid

Wanneer je naast een afgrond wandelt, plant je de stokken neer in de grond en creëer je als het ware een veilige zone voor jezelf om langs af te wandelen. Een welkome steun en toeverlaat bij de duizelingwekkende afgronden.

Wandelstokken bieden evenwicht

Ook op rotsachtige ondergrond hebben ze hun nut meer dan eens bewezen. Dankzij het geharde staal in de punt glijden ze niet snel uit. Zelfs op het kleinste richeltje of rimpeltjes in een steen blijven ze staan. Op die manier krijg je snel evenwicht omdat je nu vier evenwichtspunten hebt, in plaats van maar twee (je voeten), zonder wandelstokken.

Porstok

Uiteraard kun je met de stokken ook lekker porren en zo dubbelchecken of een ondergrond, rots of steen te vertrouwen is vooraleer je erop gaat staan. Lopende in een rivierbedding met losse keien komen de stokken van pas. Of je kunt ook kinderlijk in dode beesten of mierenhopen porren… Wie zijn wij om te oordelen?

Werkwijze

Om de lengte te bepalen zou je elleboog een hoek van 90 graden moeten vormen. Het lusje is ideaal zodat je ze niet verliest. Er staat een L en R (links en een rechts) op, maar het verschil in grip moet ik nog ontdekken. Je doet ze om zoals je een skistok zou aandoen: van onder naar boven inhaken en vastgrijpen.

Tijdens een steile afdaling maak je de stokken wat langer, ze kunnen je dan als het ware afremmen en zo bespaar je de knietjes.

Kortom; wandelstokken geven je inzicht in ondergrond, sparen je knieën, geven je evenwicht en steun. Wat mij betreft een aanrader!

Wandelen in Montenegro met wandelstokken

Spread the love