7 tips bij het kopen van een tent

In Gear & Tools by LeenLeave a Comment

7 tips bij het kopen van een tent. Altijd handig! Je gaat backpacken en wilt een tent kopen. De aanschaf van een tent laat je beter niet over een nacht ijs gaan. Je wilt namelijk een goede prijs-kwaliteitsverhouding en uiteraard eentje die lang meegaat. Maar wat zijn de aandachtspunten bij de aanschaf van de ideale tent? Onderstaande tips zijn gebaseerd op onze zoektocht naar een kwalitatieve tweepersoons lichtgewicht tent om mee en in rond te trekken. Aan de hand van deze tips hakten we de knoop door en kochten we de Nordisk Oppland 2 SI, in de Kampeermarkt van Eindhoven.

tips bij het kopen van een tent1. Gewicht: hoe lichter het materiaal, hoe duurder de tent

Een erg belangrijk punt bij het rondtrekken: wat is het gewicht van de tent? Niets is zo vervelend als een zware tent op je rug meezeulen. Wij rekenden op een gewicht van maximum 1,5 kg per persoon. Alles wat meer dan 3 kg was, ging voor ons automatisch op de zwarte lijst. Houd in het achterhoofd dat het gewicht in de catalogi vaak exclusief haringen of stokken zijn. Daarnaast is het vaak regel dat hoe lichter het materiaal van de tent, hoe duurder de tent wordt. Vandaar dat we het volgende punt Budget noteren:

2. Budget: ga online prijzen vergelijken. Kijk over de grenzen heen!

Je kunt de aanschaf van een tent zo duur maken als je wilt. Zoals hierboven al aangehaald geldt vaak de regel: hoe lichter het materiaal, hoe duurder de tent. Ons budget lag rond de 400 euro. En daar zijn we toch redelijk goed bij in de buurt gebleven. Een tip: eenmaal je gekozen hebt, ga online eens prijzen vergelijken. Soms zijn Duitse of Belgische websites goedkoper. In ons geval was De Kampeermarkt in Eindhoven 100 euro goedkoper dan andere aanbieders van exact dezelfde tent!

3. Grootte: zorg ervoor dat je je spullen uit je rugzak kunt halen wanneer je rugzak rechtop in de voortent staat

Naast het gewicht speelt de grootte een bepalende rol in het beslissingsproces. Wij slapen graag comfortabel in de tent, zonder dat we onze rugzakken omhelzen. Zo kwamen we al snel uit bij een tentje met een voortent. Ons oog viel op The North Face Triarch 2 en op Wild country Hoolie 2. Maar na een goede tip van Laurens in verband met de voortent, zagen we toch af van de aanschaf.

De tip van Laurens: zorg ervoor dat je nog gemakkelijk spullen uit je rugzak kunt halen wanneer je rugzak rechtop in de voortent staat. Bij een voortent met een sterk hellend dak kan hierover frustratie ontstaan. En laat ons eerlijk zijn, jouw tent dient toch vooral een oase van rust te vormen in de hectiek van het backpacken?

4. Verpakkingsgrootte: hoe compacter hoe liever

Niet alleen de hoogte en breedte dien je in het achterhoofd te houden bij de aanschaf van een backpacktent. Denk er ook aan om te kijken hoe compact hij is eenmaal opgevouwen. Hoe compacter hoe liever!

5. Gebruiksvriendelijkheid: hoeveel minuten om de tent op te zetten?

Krijg je de tent vlot opgezet bij windkracht tien en hagelstenen ter grootte van een golfbal? Of dien je eerst een buiten- en daarna een binnententje op te zetten? Dit zijn belangrijke zaken om over na te denken. Vaak kan je in reviews van gebruikers lezen in hoeveel minuten de tent van jouw keuze recht staat. Zo vielen de Wild country Zephyros 2 en Jack Wolfskin Exolight II ook buiten de prijzen, want we lazen dat deze in 5 minuten op te bouwen is, maar moeilijk in elkaar zat.

6. Gebruik: meenemen op een wandeltocht door de amazone of fietstocht doorheen Frankrijk?

Last but not least: waar en wanneer ga je je tent gebruiken? Is het belangrijk dat hij waterdicht is omdat je in het regenseizoen de amazone in wilt trekken? Of ga je met je fiets rondtrekken in het zwoele Zuid-Frankrijk? Vaak zij er speciale functies voorzien naargelang het verbruik. Zo zijn er bijvoorbeeld tenten voorzien van een extra ruimte om je fiets droog te houden. Verdiep je hierin. Weet dat merktenten altijd vermelden hoeveel milliliter neerslag een buitentent en een tentbodem aankan en in hoeveel seizoenen hij gebruikt kan worden.

7. Accessoiretips: Overdaad schaadt?

Het is handig om bijvoorbeeld het bijhorende grondzeil of ‘floorprint’ te kopen. Zo gaat je tent langer mee en loop je niet het risico dat een niet-bijpassend grondzeil je tentbodem schaadt. Ohja, en je ligt droog. Misschien ook niet onhandig. Verder zijn rotsharingen een must om optimaal te kamperen op een harde ondergrond.

Spread the love