DMZ en JSA tour: Noord-Korea bezoeken

In Azië, Trips & Tours, Zuid-Korea by LeenLeave a Comment

Noord-Korea bezoeken en erna beschrijven, tsjah, hoe doe je dat? Een beetje het gevoel dat Jodie Foster in de film Contact had. Hoe omschrijf je het feit dat je een alien hebt gezien? Weinig ervaringen zijn zo bevreemdend dan Noord-Korea bezoeken tijdens een JSA en DMZ tour. En niets kan je er echt op voorbereiden. Een klein opwarmertje kregen we alvast in de bus: een interview met een Noord-Koreaanse deserteur.

Noord-Korea bezoeken

DMZ en JSA betekenis

Ironisch genoeg staat DMZ voor de gedemilitariseerde zone aan de grens. Ironisch, omdat er voor een gedemilitariseerde zone veel checkpoints zijn en militairen rondlopen. De DMZ vormt de 2 km brede strook aan beide kanten van de grens en is neutraal gebied. Het gebied wordt met zo’n 1292 markeringen aangegeven. Deze zone kom je enkel binnen door een tour te boeken, de DMZ tour.  In die DMZ vind je het JSA, afkorting voor Joint Security Area. Oftewel, hier kan je Noord-Korea bezoeken. Om de DMZ binnen te geraken dien je jezelf aan bepaalde regels te houden. Wij boekten onze dagtour via Panmunjom Travel Agency.

Oog in oog met de vijandNoord-Korea bezoeken

Noord-Korea bezoeken laat een indruk op je achter. De tourbus rijdt je langs mijnenvelden met nog maar liefst nog zo’n 2.000.000 verstopte landmijnen. (Hier ligt de dodelijkste golfbaan ter wereld met maar één hole.) In de JSA onderteken je een verklaring waarin je akkoord gaat dat de VN niet aansprakelijk is voor jouw eventuele dood op het terrein. In de tourbus gaat een soldaat mee met zijn geladen pistool.

De spanning hangt in de lucht. En vooral wanneer je dé container binnengaat. Deze container, de enige plek waar Noord- en Zuid-Korea gesprekken hebben, op eigen grondgebied. In die ene container maak je de stap van het veilige Zuid-Korea, naar het strikte en gesloten Noord-Korea. De container waarin zich Noord-Koreaanse soldaten bevinden. Één verkeerde blik of gebaar richting die soldaten kan een wereldoorlog ontketenen.

Bevreemdende stopplaatsen tijdens DMZ en JSA toursDorasan treinstation

Dorasan station; het eerste treinstation aan de grens, mede gesponsord door Noord-Koreaanse vluchtelingen. Fonkelnieuw en ready to go, inclusief douanepoortjes. Nooit eerder stond je in zo’n lege vertrekhal. Je kunt er symbolisch een treinkaartje kopen naar de overkant. Het wijst er op dat Zuid-Korea klaar is om één te worden met Noord-Korea.

Vanuit Dora Observatory tuur je naar wat er zich achter de grens afspeelt, Met verrekijkers kijk je in het propagandadorp van Noord-Korea: Kijong-Dong. Een dorp speciaal gebouwd om Zuid-Koreanen te lokken. Let ook op de vlaggen van de twee Korea’s: links de grotere van Noord-Korea en rechts de iets kleinere van Zuid-Korea. Want Noord-Korea is zó ‘volwassen’ dat zij in alles de grootste moeten zijn. (Deze vlag wappert met 270 kg aan de vierde grootste vlaggenmast ter wereld van 160 meter.) Uit Kijong-Dong in het noorden hoor je 24 uur per dag luide, Noord-Koreaanse muziek schallen en propagandapraat doorheen de speakers knallen. Zuid-Korea antwoordt daar vrolijk op met een nog luider geluidssysteem. Private Walter, de VN-soldaat die ons begeleidt,  liet weten soms wakker te liggen in zijn barak omdat de speakers zo luid staan. Verder laat hij ontvallen dat de deuren en de ramen op de muren van het dorp werden geverfd. Activiteit in het dorp is er amper.

Third Infiltration tunnel naar Noord-Korea bezoeken

Pak een helm en loop naar een diepte van 265 meter, de derde infiltratietunnel in. De tunnel werd gegraven door Noord-Korea. De vredesgesprekken van de jaren ’70 werden prompt opgeschort toen bleek dat Noord-Korea tunnels groef richting Seoul, vier zijn er gevonden. Noord-Korea bereidde een verrassingsaanval voor op de grootste stad van Zuid-Korea. De Zuid-Koreanen werden dankzij een vluchteling op de hoogte gesteld van dat nieuws. Door buizen in de grond te steken gevuld met water, zochten ze de tunnels op. Eén van die buizen ontplofte omdat de Noord-Koreanen dynamiet gebruikten voor het maken van de tunnel. “Don’t run to the North!”hoor je de enthousiaste gids lachend roepen.

Meer dan 60 jaar oorlog in KoreaNoord-Korea bezoeken

Een hele tijd, 60 jaar. Gevluchte Koreanen of hen die gekozen hadden om in het zuiden te wonen (toen dat nog ging op bijvoorbeeld the Bridge of No Return.) zochten aan de grens naar overlevende vrienden en familieleden. Overal hingen er opsporingsberichten, briefjes, fotos’ en pamfletten van vermisten. Tegenwoordig is Paju een toeristische trekpleister. Het zoeken is voor velen afgelopen: de tijd ging er overheen en de oudste generatie zoekenden sterft uit. Het gedenkmonument staat er enkel als symbool. Net zoals de vele kleurrijke lintjes met vredesboodschappen voor de twee Korea’s.

De link met Berlijn is vlot te maken. Zouden ze ooit één worden? Deze trip doet je knietjes beven en handjes trillen. Het is zo tegenstrijdig en vreemd dat je hier met een toeristenbusje kan komen, maar het leert je veel over de oorlog en oorlog in het algemeen. Maar vooral ook over vrijheid. De vrijheid waar we trots op mogen zijn.

 

Met dank aan 
Spread the love