De regels bij een DMZ en JSA tour

In Azië, Ervaar, Trips & Tours, Zuid-Korea by LeenLeave a Comment

Om de gedemilitariseerde zone (DMZ) en Joint Security Area (JSA) in te mogen dien je enkele strikte regels te volgen. We zetten de voorwaarden van een DMZ en JSA tour op een rijtje.

DMZ en JSA tour

Voorpret van een DMZ en JSA tour

Alle bezoekers doorstaan een security check. Geef tijdig je naam, paspoortnummer en nationaliteit door aan jouw reisorganisatie. Als Belg of Nederlander speel je best drie dagen op voorhand je gegevens door. Op de dag zelf neem je je origineel paspoort mee. Geen kopie, geen rijbewijs, maar het echte reisdocument.

Houd er rekening mee dat in de DMZ twee vijanden tegenover elkaar staan en dat een DMZ en JSA tour op elk moment tijdens de tour geannuleerd kan worden. Geen restitutie mogelijk.

Kinderen onder de 11 jaar mogen niet mee.

Kleding tijdens een DMZ en JSA tour

Een bezoek aan Noord-Korea tijdens een DMZ en JSA tour wordt naar propagandapraat omgezet. Noord-Koreanen zijn niet vies van propaganda, vertelde de deserteur die we mochten interviewen. De soldaten van dit dictatoriaal land maken in de Joint Security Area (JSA) foto’s van toeristen die er ‘onverzorgd’ uitzien. Die foto’s toont de Noord-Koreaans overheid aan de inwoners onder het mom: “Kijk! in het buitenland hebben ze geen geld om degelijke kleding aan te schaffen.” Houd dat dus vooral in het achterhoofd als je deze kledingregels leest.

  • Voorkeur gaat uit naar civiele kleding. Geen militaire print;
  • gescheurde of washed jeans zijn niet toegelaten;
  • geen korte broeken;
  • geen rokken die boven je knie komen;
  • sandalen, slippers of flipflops mag je niet dragen;
  • geen T-shirts met een ronde kraag, een V-hals mag wel;
  • geen mouwloze shirts (tank tops);
  • geen sportkleding (joggingbroek);
  • geen stretch broek of legging.

Camera- en andere restricties

Cameralenzen tot, maar niet boven de 90 mm zijn toegestaan. Wij lieten onze grotere lens thuis, hoewel andere bezoekers die regel aan hun laars lapten. De begeleidende soldaat zei er niets over. In het Dora Observatory kan je de sterkere lens goed gebruiken om het propagandadorp Kijong-Dong naar voren te halen. Jij beslist of je een sterkere lens meeneemt.

In de JSA houd je een armlengte afstand met de Noord-Koreaanse soldaten. Je kijkt ze niet aan en gaat ze al helemaal niet provoceren. Het beste erken je hun aanwezigheid, maar houd je je op de vlakte.

Uiteraard laat je alcohol en drugs thuis.

Versta ons niet verkeerd, wij zijn niet zo van de regeltjes. Maar het zou jammer zijn als de begeleidende soldaat jou de toegang ontzegt in de DMZ of JSA. En laat ons nu eerlijk zijn, dat zou toch dom zijn en een zonde van het geld?

 

Zo, een gewaarschuwd man is er twee waard! Volg de link als je meer wilt weten over Noord-Korea bezoeken tijdens een DMZ en JSA tour.

Met dank aan 
Spread the love