De Death Road in Bolivië: adrenalinestoot op de fiets

In Bolivia, Ervaar, Sport, Trips & Tours, Zuid-Amerika by LeenLeave a Comment

De Death Road in Bolivië: geweldig gevaarlijk

Als hij nog niet op je bucketlist staat, schrijf de Death Road in Bolivië er dan nú bij. Laat de pen maar liggen als je hartproblemen hebt. Want je hartslag slaat gegarandeerd tegen de 220 slagen per minuut bij deze epische down hill ervaring. Tegen duizelingwekkende snelheid raas je met de mountainbike over grind naar beneden. Ohja, er is weinig ruimte voor fouten, want het hele parcours fiets je langs een afgrond.

Death Road in Bolivië: geen marketingnaam

De Death road in Bolivië is geen marketingnaam. De Death road is dodelijk, ook voor avonturierzoekers zoals jij en ik. Staar te lang naar de afgrond en Pacha Mama plukt je van de weg en trekt je naar haar toe. De weg staat dan ook bezaaid met aandenkens aan levens die te vroeg eindigden. Gruwelijk gebroken botten, opengehaald vel, spectaculaire reddingsacties, … Bezoekers die er met de schrik en een paar weken ziekenhuis vanaf zijn gekomen, zijn naamgevers van de bochten die je voorbijraast.

Barracuda Biking: begeleiding door BMX professionals

Een dag voor vertrek bezoek je het kantoor van Barracuda Biking. Je meet er de handschoenen, helm en souvenir T-shirt aan. De lieve dame aan de balie, Dayana, loopt je doorheen de dag des doods. Zei ik doods? Ik bedoelde adrenalinestoot. Waar was ik? Ohja; Barracuda Biking voorzien je van goede fietsen in excellente conditie. Want bij een bocht van 180 graden downhill wil je niet op een fiets zitten met blokkerende remmen. Mochten er door de hoogte problemen ontstaan; het busje rijdt er de groep en beschikt over een zuurstoffles. Volgens Dayana hebben ze nog nooit iemand aan de zuurstof gelegd, maar wordt hij toch elke keer uit voorzorg meegenomen. Als aandenken krijg je via Dropbox ook de supergave foto’s doorgezonden, zo kan jij je tijdens de tocht focussen op de weg. Uiteraard moet je zelf ook het een en ander voorzien.

Begeleiding door pro- BMX- en down hill bikers

De gidsen van Barracuda Biking zijn professionals: Gustavo is oud-nationaal fietskampioen en Fernanda is pro BMX en down hill biker. Zij kennen de gevaren en bochten als geen ander. De veiligheidsprocedures worden je haarfijn uitgelegd. Zij zullen je ook elleboog- en kniebeschermers aanbieden, als je dat nodig lijkt. Tot slot overlopen zij de drie routedelen en de moeilijkheden je pad kruisen.

In drie delen naar beneden zoeven over 64 kilometer

Het eerste stuk is een eerste afspraakje met je mountainbike op 3700 meter hoogte. Op een down hill strook asfalt van 22 km leer je jouw fiets naderbij kennen. Hoe werken de remmen, staan de trappers goed, het zadel, …? De hele rit kan de tweewieler op jouw wensen worden afgestemd, want gereedschap is de hele rit voorzien. Tijdens die eerste 22 km fiets je door een aride maanlandschap. Geen enkel struikje te bekennen. En het is er koud. Vandaar dat je best gepaste kleding meeneemt voor bovenop de berg. Bij het eerste checkpoint betaal je 25 Bolivianos. In ruil mag je van de weg gebruik maken, want hij loopt namelijk door twee nationale parken.

Het tweede stuk is 9 km omhoog. Maar geen nood, tijdens de tussenstop bij dat eerste checkpoint worden de mountainbikes op het dak vastgemaakt. Zo hoef je je niet in het zweet te werken. Meer zelfs, terwijl de minibus naar boven kringelt, nuttig je wat snacks in de bus, voorzien door Barracuda Biking. Naast snacks is er ook voor de hele dag water voorzien. ’s Avonds kan je smullen van een (vegetarisch) buffet, maar goed, zo ver zijn we nog niet. Er moet eerst nog gewerkt worden!

Het laatste en derde stuk is de effectieve Death Road in Bolivië en telt 33 km. Voordat je de tocht onderneemt, krijg je eerst nog de veiligheidsprocedures en remtechnieken uitgelegd. Zo ben jij verzekerd van een veilige adrenalinestoot en sluiten de gidsen doden tijdens hun afdaling uit. De Death Road in Bolivië kan in het begin gehuld zijn in wolken. Aan jouw of dat een vloek of een zegen is. Geleidelijk zie je het landschap veranderen, je ziet nu meer groen dan wanneer je op het asfalt fietste in het eerste stuk. De watervalletjes links en rechts zorgen voor verfrissing. Gaandeweg speel je de warme kleding uit en leg je die in het busje. Want je daalt af naar het dal en daar is het veel warmer, tropisch zelfs, dan op de aride top. Ongeveer halverwege betaal je de inkom voor het tweede nationale park en is een lunch voorzien. Tegen dan heb je al plaatsen gezien waar (on)succesvol paraglide sprongen zijn gebeurt en locaties waar Jeremy Clarkson met Top Gear de Death Road filmde. Meer geheimen gaan we niet prijs geven. Neem het van ons aan: de Death Road in Bolivië is een must!

Meer weten over Barracuda Biking? Neem een kijkje op de website of op Facebook. Of kijk wat anderen zeiden op Tripadvisor.

Spread the love