Japanse workshop

Talisman maken tijdens een Japanse workshop

In Activiteiten, Azië, Ervaar, Japan, Landen by LeenLeave a Comment

Knutsel je talisman in een Japanse workshop

Je kunt souvenirtjes kopen in een 100 yen-winkel maar thuiskomen met een zelfgemaakte geschenkje gemaakt tijdens een Japanse workshop is toch veel leuker? Bovendien is de trots van een afgewerkte creatie een boost voor je ego! Maak kennis met de hangende Hina poppetjes. Deze figuren duiken overal op in Japan om goeds te brengen en het kwade te weren. Volg de Japanse workshop op de geboorteplaats van de geluksbrengers om ze te leren maken.

Van moeder op dochter

Een lokaal omaatje toont je de knepen van het vak in het dorpje Higashu-Izu. Sinds de Edoperiode (1600) werd de traditie van moeder op dochter doorgegeven, maar langzaamaan is de traditie aan het verdwijnen. Lokale scholen en sinds kort ook handige toeristen kunnen kennis maken met de Hina Doll Decorations.

Restjes kimonostof gebruiken in de Japanse workshop

De figuren moeten zorgen voor het welzijn van kinderen of babies. In een soort mobiel hangen ze aan rode touwtjes. De figuurtjes vinden hun oorsprong in restjes kimonostof. Het maken van de poppetjes is een ware kunst en elk heeft een eigen betekenis. Zo staat een duif voor  een gezonde borstvoeding en een chilipeper weert insecten maar ook ongewenste vriendjes af van jonge meisjes. De betekenis kan dus erg specifiek gaan. Terugkomende thema’s zijn: fertiliteit, gezondheid, financiële stabiliteit, kortom, alles wat een mens maar wensen kan. Overigens komt rood vaak voor, omdat die kleur demonen verjaagt.

Hanging Doll Festival

Tijdens het perzikbloesemfestival hangen grootmoeders en moeders de figuurtjes met een rood touwtje aan een ring van bamboe. Die mobiel gaat in de bloesemende perzikenbomen om het welzijn van hun dochters te garanderen. De poppetjes komen voor in vroege geschriften onder verschillende namen en op drie plaatsen in Japan : in het dorp Yanagawa heten ze “Fukuoka”, in Sakata “Kasafuku” en dus in Higashi-Izu “Hanging doll decorations”.

Meer informatie: http://www.kinunokai.com/
Dit bericht werd mogelijk gemaakt door The Other House

Spread the love