Engreux

De verborgen Ardense schat: Engreux

In Activiteiten, België, Ervaar, Ontdek, Overnachten by LeenLeave a Comment

De verborgen Ardense schat: Engreux

Je hoeft geen uren in een vliegtuig te zitten om naar mooie plekken te gaan. Zoek het micro avontuur op! Wij vonden er eentje waar we met veel plezier in een vrij weekendje naartoe trekken. In de Ardennen! Het kleine dorpje Engreux bevindt zich op een heuvel. In het dal ontmoeten de twee rivieren Ourthe en Ourthe Occidentale elkaar. Het dorp vormt een begin-, startpunt en tussenstop van verschillende wandelroutes en niet de minste. Zo loopt er de GR5, je kent hem misschien wel. De Grote Routepaden aangegeven door een rood-witte streep leidt van de Middellandse Zee via Maastricht naar Hoek Van Holland. Wij geven onze tips Engreux.

Tournée générale

Koop in het fameuse kaboutercafé “Le Vieil Engreux”, gelegen tegenover de kerk van Engreux, een gedetailleerde wandelkaart. Geloof ons maar, die is de moeite waard. Niet alleen de wandelkaart, maar ook het café/ bistrot overigens. Het kabouterthema werd niet toevallig gekozen, want Achouffe ligt op een boogscheut van Engreux. Gelabeld als “bistrot de terroire” kun je een hapje lokale lekkernijen proeven. En natuurlijk kun je de dorst lessen op het terras. Wij stellen een niet nader genoemd bier met kabouter logo voor als dorstlesser. Op ongeveer 30 km vind je overigens nog een andere brouwerij: Rochefort. Helaas kan je die in tegenstelling tot Achouffe niet bezoeken. Maar, eerst wat werken! Wandelen! Of fietsen, of wateractiviteiten? Het kan hier allemaal.

Engreux heeft geen supermarkt, neem versnaperingen zelf mee.

Engreux

385 kilometer aan kuitspieroefeningen

Met 60 kruisende routes op de kaart stel je makkelijk een eigen wandel-, mountainbike-, of fietsroute samen. In de hele streek, wat zeg ik, in de hele Ardennen staan routesymbolen op bomen en weidepalen, netjes terug te vinden op de wandelkaart. Wij stellen voor om het stuwmeer van Nisramont op de route te zetten. Laat het café in de rug en houd de kerk aan de linkerkant om de rode route 4 richting rivier te volgen. Aan de flanken van de vallei liggen stevige kuitenbijters. Wandel parallel met het water en volg het kronkelende pad tussen varens en wilde bloemenweides. Hop van steen tot steen om het kleine beekje, aangeduid op de kaart als Rau du Himbry, over te steken. Dit is trouwens een mooi plekje om pauze te nemen op een afgezaagde boomstam. Als je kinderen bij hebt kunnen ze hier even losgelaten worden om de natuur te ontdekken en je de mooiste stenen of bloemetjes aan te bieden. Onderweg ben je misschien vissers tegengekomen? De streek laat vele vissers kwispelen van plezier. Steek de wandelbrug over de rivier Ourthe Orientale over en valt je links niets op? Daar staat een oude, nog werkende vistrap. Op het informatiebord lees je over de vissen die deze rivier rijk is en waar wel of niet op gevist mag worden.

Luie wandelaars met camera’s in Béresmenil

De wandelaar die graag vér wandelt, raden we aan na het stuwmeer door te wandelen naar Béresmenil. Er ligt een prachtig uitzichtpunt aan route 8 met het gele kruis. Vind het punt Les Crestelles op de wandelkaart, ter hoogte van Maboge. Awel, onder uw rechterduim ligt Parapente piste d’envol. Dat is een mooi plekje. Geloof ons nu maar. Geen zin om te wandelen? Parkeer dan de auto vlakbij. Rijd met de auto van Nadrin naar Béresmenil. In het centrum van Béresmenil rijd je langs de kerk, richting kerkhof. Neem de landweg tegenover het kerkhof, dat is de meest linkse. Hier staat een handgemaakt wit bordje met blauwe letters “Delta“. Dit kronkelend landweggetje komt op een gegeven moment uit bij Monument du 40eme. Neem tegenover dat monument het doodlopend weggetje en parkeer aan het einde. Volg het gele kruis 8 en vergeet je camera niet.

Engreux

Kayakken of kanovaren op de twee Ourthes in Engreux

Voor de echte waterratten ligt hier een ADEPS: Administration de l’Education Physique et des Sport, of in een vrije vertaling: je kunt er kayakken en kano’s huren. Hoe kan het ook anders? De twee Ourthes vloeien in het dal van Engreux samen en monden uit in het stuwmeer van Nisramont. Ook aan het stuwmeer kan je overigens kayaks huren. Zoals eerder vermeld kan je er ook naartoe wandelen. Het stuwmeer heeft een terras en café, echter is het ons nog niet gelukt om erachter te komen wat precies de openingsuren zijn. Een wandeling over de stuwdam kan altijd. Die heeft geen openingsuren.

Overnachting onder 1000 sterren

Wij hebben al meerdere vrienden gemaakt op en meegenomen naar onze favoriete kampeerplek op Ardense bodem: Camping Au But du Monde. De camping heropende in april 2018 met nieuwe eigenaren Rik en Kim. Ze renoveerden het verouderde café en de sanitaire voorzieningen. In het knusse café kan je je heerlijk verwarmen aan de kachel in de winter en ‘s zomers sip je ijskoude biertjes op het grote terras. Zij hebben overigens heerlijke lokale bieren op de kaart staan, waardoor de kans groot is dat je wandelplannen ‘s ochtends een uur verschoven dienen te worden. Je kunt bij Rik en Kim broodjes voor in de ochtend bestellen en onlangs breiden ze de drankenkaart uit met eten: spaghetti voor de hongerige actievelingen. Ze zijn van plan om niet alleen een camping en café te runnen, in hun hart brandt het verlangen om bushcraft cursussen te geven. Wij kijken daar alvast naar uit!

Camping Au bout du Monde

Spread the love