kerstmis in riga

Kerstmis in Riga

In Blog by LeenLeave a Comment

Gezelligheidsliefhebbers opgelet, deze blogpost is speciaal voor jullie. Zoek deze kerst de gezelligheid op in Letland en vier Kerstmis in Riga. Vergeet het bestellen van glühwein op een drukke Duitse kerstmarkt. De sfeervolle stad boordevol historie is niet alleen goedkoop, maar ook rustig en bovenal: het zou wel eens de geboortestad van de kerstboom kunnen zijn! Ontdek de sprookjesachtige oude stad vooral zelf, wij geven alvast enkele tips.

winter in letland

Verrassende zomer- én winterbestemming

Wanneer wij vertellen dat Riga een toffe bestemming is, kijken ogen ons aan alsof ze water zien branden. Het is er nochtans écht leuk. Nog meer dan in de warme zomermaanden komen de kronkelende straatjes gehuld in sneeuw tot zijn recht tijdens de lange winteravonden. In de adventsperiode en rond Kerstmis verandert Riga in een magische plek. 

De eerste kerstboom in Riga

Riga beweert dat het de eerste kerstboom ever had. De gedenkplaat ligt daar waar de eerste kerstboom rond 1500 in vlammen zou zijn gegaan. Een plaque op de grond, voor het gebouw van de Blackheads, herinnert aan die bewering. In maar liefst drie talen! Het hele verhaal kwam een bod tijdens de free walking tour en ik geloofde het. Of jij het nu gelooft of niet, ik vond het fabeltje alvast interessant genoeg om Riga te bezoeken in de kerstperiode! 

Kerstbomenroute en het sneeuwbaleffect

Het kerstboomweetje/ -fabeltje vormt tegenwoordig de basis voor een heuse kerstbomentoer. Vanaf de adventsperiode tot en met Driekoningen vind je doorheen Riga Old Town en daarbuiten de meest artistieke kerstbomen. Lichtgevende stellages, houten constructies, nauwkeurig opgezette kaarsen, geprojecteerde kerstbomen… Soms moet je erg goed kijken om een kerstboom te herkennen in het kunstwerk. Wij vonden het de moeite waard om via de kerstbomen Riga te ontdekken. 

Haal in de toeristische dienst gratis de plattegrond op. De route loopt langs diverse stadsparken, historische gebouwen en met een beetje geluk langs een aantal kerstmarkten! Handschoen in handschoen, wandelend genieten in een winterwonderland reflecteren de lichtjes in de rivier van het stadspark. Zooo romantisch! 

Ik onderbreek de romantiek en trakteer Laurens pardoes op een sneeuwbal… Even verderop staan we met opengesperde monden sneeuwvlokjes op te vangen voor het sprookjesachtig verlichte operahuis. 

Vurige tradities in het midwinterfeest met tromgeroffel 

De letterlijke vertaling van Kerstmis is winterfeest: Ziemassvētki. De tradities in deze periode vinden zijn oorsprong in oude geloven. Neem nu 21 december. Na zonsondergang trekt een bonte stoet door de straten. Het is zeker geen stille optocht, maar een optocht met trommels, fakkels en mensen gehuld in dierenmaskers, berenvellen, verkleed als skelet, heks, waarzegger, reuzin, dwerg, zombie, hooiberg, … . De luide parade verjaagd zo al decennialang de boze geesten uit de stad. Een opvallend voorwerp wordt daarbij over de grond meegesleept: een boomstronk. De kerststronk staat voor de slechte herinneringen, moeilijke en pijnlijke periodes van het afgelopen jaar. Daarom wordt deze op verschillende plekken in Estland en ook in Riga in brand gestoken, na de optocht.

Hoe zien de kerstmarkten eruit?

De authentieke tradities fleuren volledig op en al helemaal in december. De Letse woonkamer wordt verlicht met kaarslicht en handgemaakte kerstversieringen zijn gemaakt uit natuurlijke materialen. Stro, hout, zaagsel, papier, wol, gekleurde vodden,… Op de kerstmarkten vind je karakteristieke ruitvormige rieten versieringen terug en handgemaakte decoratie. De pleinen ruiken naar hout en kampvuur, afgewisseld met de geur van gemberbrood en warme wijn. In het centrum, op de kerstmarkt van Doma Laukums, staan houten hutjes waarin de koopwaar worden gepresenteerd. Je loopt er tussen sjaals, mutsen, houten voorwerpen, afgewisseld met kraampjes waarin kerstbrood met gember en kerstkoekjes worden aangeprezen. Uiteraard kan een warme chocomelk en verwarmende glühwein, herkenbaar onder de noemer Karstvins of mulled wine, niet ontbreken! 

Unieke advents- en kerstmarkten uitgelicht

De mooiste kerstmarkt vind je in Kalnciema iela. Lokale ambachters, imkers, knutselaars en boeren verkopen hun unieke waar tegen eerlijke prijzen. Je vindt er met liefde vervaardigde authentieke producten. Opwarmen kan in het statige houten gebouw met een drankje, broodje of stukje koek. In tegenstelling tot de kerstmarkten in het oude centrum vind je hier geen Chinese brol. Wij waren er helemaal weg van! En de locatie is makkelijk bereikbaar met reguliere buslijn richting Lidosta.

Tijdens onze kerstboomwandeling stootten we per toeval op de kerstmarkt in Esplenāde Park. Het unieke kerstdorp bestaat uit pluizige huppelaars: konijntjes! Je kan hier ook in het reuzenrad kruipen. Wij lieten het rad links liggen, omdat wij stil- én hoog zitten erg koud vonden.

karstvins
Glühwein op zijn Lets: Karstvíns

Kerstmarkten Riga centrum 

Dome Square (Doma laukums, Centra rajons)
10-20u (op vrijdag en zaterdag tot 22u)
30 november – 8 januari

Līvu laukums
10-20 uur
30 november – 8 januari

Esplenāde Park met een supercute levend konijnen kerstdorp!
30 november – 8 januari

Riga Congress Center Gratis schaatsbaan met mogelijkheid tot schaatsen huren 
Krišjāņa Valdemāra iela 5, Centra rajons

Kerstmarkt buiten Riga Old Town

Kalnciema kvartals market over de Daugava rivier
10-16 uur (enkel op zaterdagen)
1 december – 31 december
Gemakkelijk bereikbaar via Lijnbus 22 Lidosta, 322 Lidosta en 32 Lidosta.

Kerstmis in Riga: belangrijke data

  • Advent: 4 weken voor kerstmis. Tijdens de hele adventstijd duiken kerstmarkten, concerten en koren op in de stad. Informeer je bij de toeristische dienst
  • 21 december: kerststam/ boomstronk zeulen en verjagen van de boze geesten
  • 25 december: Kerst: Ziemassvētki (betekent “winterfeest”) 
  • 6 december – 12 januari: kerstbomenroute

Spread the love